MEATFLY BASTR BASTARDS 2012 - REPORT, FOTO, ROZHOVORYNapsal Jakub Vodička | 15.06.2012

Dobrý den, zdravím všechny příznivce TBB-bike.cz a všechny fanoušky dirt jumpu. Jelikož jsem jeden z hlavních organizátorů závodu, bude tenhle report pojat možná trochu z jiného úhlu pohledu než na který jste zvyklí. 

To, že chceme pořádat další ročník Bástr Bastards, jsme s Cahinem věděli už loni na podzim. Příprava takové akce (a to si nemyslím, že je to něco velkého) zabere víc času než se na první pohled zdá. Role jsme si rozdělili tak, že já se postarám o to, aby byly dirty ve skvělé formě, a Cahin si vezme na starosti ostatní pořadatelské náležitosti.

Pro mě tedy začala příprava závodu příjezdem Zbyňka Jaroše a jeho JCB bagru letos na jaře. Část dirtparku se kompletně překopala, a zdálo se, že vše stíhám v pohodě. Avšak velká sucha a neschopnost brněnských riderů přijít jednou za 14 dní na dirt na brigádu všechno trošku pozměnila. Pro příště si musím vše namyslet tak, abych to zvládl sám. Tím ale nechci házet všechny do jednoho pytle! Jen mě mrzí, když mi 15 lidí napíše, že dojdou plácat, a když moc - tak přijdou dva. Poslední týden před závodem byl hodně hektický. Chtěl bych poděkovat těm pár jedincům, kteří mi pomohli. Hlavně díky jejich podpoře jsem téměř všechno důležité stihl nachystat.

Myslete pozitivně! Nepochyboval jsem o tom, že bude na závod pěkné počasí. Pátek byl ve znamení tréninku. A i když se přehnalo pár přeháněk, skokům to naopak pomohlo. Organizační team nachystal bannery a postavil stany. Vše klapalo jak má. Začli se sjíždět jezdci z celé republiky. Z velkých kol přijela klasická dirtová parta a dorazili i borci z Rakouska v čele s Patrikem Leitnerem. Za BMX přijeli už v pátek Martin Čapek, Dušan Antalík, nebo Dominik Jancek. Trochu se potrénovalo a využili jsme mokrou hlínu k doladění některých odrazů. Večer se zahrálo na kytary a proběhl nějaký ten grill chill beer.

Předpověď na sobotu byla optimistická - ráno jsem se vzbudil do slunného dne. Proběhly poslední přípravy a zapojila se aparatura. Po příjezdu sanitky už jezdcům nic nebránilo, a začalo se jezdit na všech lajnách. Bronzový závod FMB world tour se blížil. Z české mtb špičky nechyběl téměř nikdo. Snad každý dával na prvním velkém dirtu na MOD lajně Backflip. Diváků pomalu přibývalo. Ale ještě poslední věc bránila tomu, aby se mohla naplno rozběhnout kvalifikace: rovnou z vídeňského letiště na Bastr Bastards mířil španělský MOD rider Alba Bienvennido.

Každou chvílí měl dorazit - kvalifikace kategorie Rookie mohla začít. Přihlásilo okolo 10 jezdců, většina z nich jezdila na malé lajně. Přiznám se, že tuhle kvaldu jsem moc nesledoval a volný čas využil na občerstvení v Airstreamu. Dávám si hamburger a najednou si říkám "tohodle týpka od někud znám". Možná tak z videí a z vídeňské freestyle show Masters Of Dirt, kde dával minulý rok jako první na světě double frontflip.

 

Alba Bienvennido jako jeden z mála dodržel slovo a dorazil. I když byl z cesty hodně unavený, hned za Leadrem nalítává velkou lajnu. A v podstatě okamžitě po jeho příjezdu startujeme kvalifikaci mtb PRO kategorie. Ta byla ze všech kategorií nejvíce vyrovnaná. Bylo hodně zajímavé sledovat, kdo má nalítáno a kdo ne. Úroveň triků byla hodně vysoko. Atmosféra začala houstnout. Porotci v sestavě Tomáš Kudrnáč, Dušan Antalík, Tomáš Bárta a Tomáš Lysáček pomalu usedají na luxusní sedačku a  nechávají se vynést  na radlici bagru od Bagryjaroš. Tak aby měli o všem přehled. DJ Blahecpřitvrdil muziku a komentátorské duo Caha/Navy nenechávají nikoho v klidu. Všech 14 jezdců se muselo hodně snažit, aby získali postup do finále a mohli tak bojovat o body do světového poháru. Nakonec postupuje 8 nejlepších + španělský letec na divokou kartu.

Využíváme krátkou pauzu na občerstvení. Místní digger a rider Martin Karásek polévá skoky a  připravuje malou lajnu na finále rookie. Mezitím probíhá pitbike exhibice na BIG airu, který má 7 metrů a Tomáš Bárta to tam sází jak nic. Bohužel po pár skocích proráží zadní pneumatiku a tak se tahle show ani nestihla pořádně rozjet.




Kari vypíná čerpadlo a speaker hlásí, že je všechno ready na finále rookie do kterého postoupilo 5 jezdců. Páté místo obsadil Ondřej Krčmář z Valašského Meziříčí. Pamatuju si luxusní 360 a luxusní zához u backflipu. 4 místo obsadil brňák David Fukal, na menších skočkách dával 360, bič a v last triku zkoušel 360 tailwhip, který bohužel neodjíždí. Jsem rád, že se Fuk zúčastnil. Škoda, že to tak neudělalo víc brňáků. Mohlo to být ještě lepší. Třetí místo si vybojoval bystrcký lokál Jirka Morong, který je na dirtu jako doma. Jezdil čisté jízdy a dával luxusní condor nebo tobogan. V last triku dával průlet na BIG airu, no mazec!!! Druhé místo obsadil zaslouženě Lóda z Ivančic. Jako jeden z mála jezdil velkou lajnu a do jízdy dával no footy, x-upy a plno dalších triků. První místo v rookie kategorii vyhrává rakouský střelec Sebastian Bichler. Bohužel si vůbec nepamatuju co dával. Ale určitě zasloužené vítězství.

Slunko praží, Kari kropí, DJ Blahec solí jednu pecku za druhou. Finále mtb PRO startuje. 9 nejlepších si dává krátký trénink. Porota ready. A asi ta nejlepší část Meatfly Bastr Bastards 2012 může začít. 

Finále se jede stejným způsobem jako kvalifikace. 3 jízdy, z toho dvě nejlepší se počítají.  Jako první rozjíždí finále Bienvenido. Dává one foot cancan na prvním naskakováku, backflip na druhým, rovňáka  a backflip na transféru. Jako další jel Netro. Dával backflipy supermany, v last triku double tailwhip, nebo 360 bič. Další rakouský střelec Clements Kaudela. Za zmínku stojí jeho backflip one foot x-up, nebo frontflip na posledním. Jediným jezdcem za Brno byl Kuba Kalina. Pomatuju si jeho stylový backflip table top, super talwhip, nebo superflip na posledním. Celkově byly jeho jízdy hodně našlápnuté! Další vídeňák Patrik Leitner dává Backflipy, ve druhé jízdě odjíždí double tailwhip. Loňský vítěz Teodor Kováč dává Backflip barspin, tailwhip a 360 x-up. Honza Toth dával condora na naskakováku, backflip condor na prvním dirtu, luxusní 360 nosedive, a tailwhip na posledním. Kuba Vencl dává v první jízdě 360 na největším dirtu, condor to x-up, a ošklivě padá při 360 condor to barspin na posledním. Nepříjemně si narazil rameno a tím pro něj finále končí. Tomáš Zejda aka Leader jede bomby. Barspin to x-up na naskakováku, double tailwhip, 360 barspin to table, nofoot cancan, 360 bar to bar. Všechny jízdy má čisté a s velkým náskokem vyhrává. Druhé místo obsadil Teodor Kováč a třetí pozici získal Honza Toth.

Jako zlatý hřeb sobotního odpoledne se rozjel best trick na BIG airu. Padaly nehorázný pekla od všech. Backflip superman, super superman setgrab, neuvěřitelná 360 nosedive, 360 double tailwhip. Nakonec best trik vyhrál Španělský MOD rider  Alba Bienvennido se svým frontflipem, který několikrát zopakoval. Až už jsem myslel, že chce fakt dělat dva. No třeba příští rok.

Pekelným fronflipem se tedy zakončily sobotní závody. Proběhlo vyhlášení a někteří BMX jezdci šli ještě trénovat na nedělní contest. V sobotu v podvečer dorazila do Bástru hodonínská partička jako Frenk Frantík s Banánem a Patrik Béňa. Spolu s nimi přijela i Gabriela Mackaničová. Spolupořadatelka slovenského poháru, která měla v neděli usednout do poroty. Frenk dovezl zásoby domácí broskvovice a večer bylo hodně veselo. Někdo šel mrknout na ohňostroje na Brněnskou přehradu, jinej zas zůstal na dirtu. Každopádně party hard. A nezbývalo než se těšit na další den.



    
V neděli ráno mě taktéž probudilo sluníčko. Ovšem po sobotním večírku to nebylo zdaleka tak příjemné vstávání jako v sobotu. Myslím, že hodně lidí se cítilo stejně jako já, hehe. Dali jsme kafíčko, snídani a první nedočkavci už šli jezdit. V neděli byla divácká účast o hodně slabší než v sobotu. I jezdců bylo pomálu. Zato speakerů bylo víc než diváků a celý den se nesl v uvolněné atmosféře. Jezdili jsme pohodičku a oproti sobotě jsem si celý den hodně užíval.

Do kategorie BMX rookie se přihlásilo 10 riderů což je hodně slabý. Už v kvalifikaci jasně vyčníval Franta Maršálek s jeho kombinacemi pendulum, nebo barspin to nofoot cancan. Tomáš Oršula ladil 360,  tailwhipy a dával si pěkný condor . Adam Halbich střídal malou lajnu s velkou  a jeho jízdy byly hodně ve stylu. Mates Sedlák dával nothink, condory a backflip. V lasttriku odjel dokonce backflip condor! Respekt! Dál mi utkvěl v paměti David Husárik a jeho barspin to x-up, nebo  trndown. Jen škoda, že mu kvalifikační jízdy nevyšly tak jako ve čtvrtek před závodem, kdy trénoval až do noci. Porota ve složení Tomáš Zejda, Gabriela Mackaničová, Kuba Kalina a Navy nakonec nejvíce body ohodnotila Frantu Maršálka, a bylo to zcela zaslouženě. Doufám, že Franta nezakrní v parku, a dojede občas za náma na dirt. Druhé místo si vyjezdil bystrcký lokál Tomáš "Okiš" Oršula.  A na třetím místě se umístil Adam Halbich z Ivančic.

BMX  PRO kategorii bylo přihlášených taktéž 10 jezdců - dá se říct, že samé dirtové stálice. Dušan Antalík, Kudr, Martin Čapek, Pavel Caha. Překvapením byla účast Honzy Jílka, kterého jsem nikde na dirtu hodně dlouho neviděl. Až  ze Slovenska za námi dojel Dominik Jancek. Z Hodonína Patrik Béňa a dál lokálové Jan Pečeňa, nebo Marian Klimeš. Celkově účast v BMX mi přijde hodně slabá. Škoda, že se třeba neúčastnil vítěz loňského best triku Dan Jurečka.

Bohužel přímo v kvalifikaci nás začlo zlobit počasí. Obloha se zatáhla, a kvalifikační jízdy se odjížděly hodně ve spěchu. Každopádně se bylo na co dívat. Všichni lítali hodně vysoko, a nebyla nouze o triky. Dušan Antalík v kostýmu lva dával tailwhipy, backflipy, no foot cancany, 360, condor to trndown., one hand x-up. Martin Čapek lítal samý šály, nothink to trndown, 360, nacnac seatgrab. Celkově se mi jeho ježdění líbilo asi nejvíc. Kudr jezdil taktéž hodně stylově. Vybavuju si 360, nac nac. Marián Klimeš jezdí v Bástru jednou za rok a to na Bastardech. Což je škoda, protože dával breakless hodně velkou sadu. Bohužel většinu triků neodjížděl. Pomatuju si na pokusy o 720, 360 bič. Každopádně měl velkou podporu publika. Jan Jílek se trochu trápil na prvním velkém dirtu. Škoda, že nepřijel dřív, aby měl čas si skoky pořádně nalítat. Zato na posledním dirtu se hrozně vyndával. Frontflipy, 360 bič a plno dalších prasáren. Bohužel většinou zkončil na zemi v pilinách. Dominik Jancek jezdil taktéž bez brzdy a do Bástru přijel už ve čtvrtek. Pomatuju si, že hned při prvním nalítnutí velké lajny dával na konci tailwhip. Jeho jízdy byly hodně zajímavé. Pokaždé něčím překvapil. Kromě talwhipů dával supermany, barspiny a plno dalších věcí. U Patrika Béni si vybavuju, že lítal na prvním velkým dirtu snad nejvýše ze všech. Z triků nějaký nac nac a  condor. Pořadatel super Caha lítal jak zběsilej tailwipy, 360, plno nofoot cancánů s rukama i bez. Dotoho ještě stačil speakrovat. V last triku dával double tailwhip. No a nejvetší zabiják Senior Zpíčeňa to tam sázel jak na běžícím páse. Double tailwip do sérky 360 barspin to barspin bylo asi nejvíc. Bohužel poslední kvalifikační jízdy se už odjížděly v dešti, a tak se výsledky vyhlásily z kvalifikace. Kdo ví, jak by to bylo bývalo dopadlo, kdyby...

Málem bych zapomněl, že letos se závodu účastnila i jedna slečna. Barbora Ilevová naskákala malé skočky jak nic a zaslouží velkej respekt!! Jen tak dál!

Vyhlášení proběhlo už za deště, který definitivně rozpustil tuhle session. Z mého pohledu to byly povedené závody. I když plno věcí příště udělám jinak. Gratuluji všem vítězům. A díky všem, kteří přijeli ať už závodit nebo jen jako diváci. Díky Blahecovi, že se nám postaral o muziku, Járovi Sijkovi za parádní fotky a Tomášovi Cardovi za nejlepší video! Dál chci moc poděkovat sponzorům Bystrckého dirtparku a to Tbb-bike.cz, Bagryjaroš.cz, Masters of dirt a  Redbullu. Určitě tento rok spácháme ještě nějakou sranda akci.

Pro ty, kteří by chtěli dojet pojezdit. Najděte si na facebooku Bástr dirt park a napište nám dopředu.

 

1


Zpět
 
 
 
Provozováno naProvozováno na systému NetShops
Cookies Cookies
Potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.
Souhlas můžete odmítnout zde.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků (schránka), působení filtrů, nákupní proces a ukládání nastavení soukromí. Nepožadujeme Váš souhlas s využitím technických cookies na našem webu. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány.
Reklamní cookies
Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu, komunikaci přes náš chat a také měření výkonu našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Personalizované soubory cookie
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám.